Opis
Smalec ze skwarkami, jak i sam smalec jeszcze do niedawna nie cieszyły się dobrą sławą. Przez lata smalec był kojarzony jako niezdrowy tłuszcz, jednak w ostatnim czasie tendencja się zmienia. Nie ma w tym nic dziwnego. Smalec dziś określany jest przez dietetyków, kucharzy oraz babcie jako najlepszy tłuszcz kulinarny, który sprawia, że wypieki są o wiele smaczniejsze, bardziej puszyste i kruche. Smalec ze skwarkami to z kolei idealny wyrób mięsny, który w połączeniu z pajdą świeżego chleba i ogórkiem kiszonym jest sztandarową przekąską jarmarków, wesel, czy różnego typu okoliczności. W rewelacyjnej ofercie sklepu wedlinydlacalejrodziny.pl znaleźć można najwyższej jakości smalec ze skwarkami jak domowy o wadze 0,3 kg. Cena smalcu za kg to 26 zł. Zapraszamy serdecznie do zakupu.
Czym jest smalec? Wpływ na zdrowie
Swojski smalec od zarania dziejów był podstawowym pożywieniem tradycyjnej kuchni ludów słowiańskich i germańskich. Do smalcu bardzo często dodawane były takie składniki, jak cebula, skwarki, rozdrobnione mięso, czy jabłko. Nieodłącznym dodatkiem jest także sól. Co do wpływu smalcu na zdrowie to wiele osób odrzuca go przez zawartość niezdrowych tłuszczów, choć w rzeczywistości ich zawartość nie przekracza nawet połowy składu. Obecnie badania pokazują, że właściwości smalcu mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Smalec jest 100% tłuszczem zwierzęcym, więc w jego składzie nie znajdzie się białek, czy węglowodanów. Jest to produkt kaloryczny i powinni na niego uważać osoby ze skłonnościami do otyłości, jednak nie oznacza to, że smalec domowy jest niezdrowy. Po pierwsze tłuszcze nasycone wcale nie muszą wywoływać bardzo negatywnych skutków zdrowotnych. Co więcej, struktura jego kwasów tłuszczowych może przynieść sporo dobrego dla organizmu.
Właściwości smalcu
Smalec posiada niższą zawartość tłuszczów nasyconych niż masło, czy łój oraz większą zawartość zdrowych dla serca tłuszczów jednonienasyconych niż popularna i ceniona za wartości prozdrowotne oliwa z oliwek. Ponad połowa składu smalcu to zdrowe tłuszcze. Warto dodać, że w przypadku masło to tylko ⅓, a oleju kokosowego – mniej niż 10%. Naturalny smalec, czyli ten proponowany przez sklep wedlinydlacalejrodziny.pl nie zawiera też niezdrowych tłuszczów trans. Wśród zdrowych tłuszczów należy wymienić kwas linolowy, mający wpływ na procesy metaboliczne organizmu oraz kwas oleinowy, który m.in. wpływa na zredukowanie poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi, czy wspiera pracę mózgu. Wśród właściwości smalcu trzeba podkreślić również to, że jest to jedno z najbogatszych, naturalnych źródeł spożywczych witaminy D.
Swojski smalec z skwarkami – jak powstaje?
Smalec może powstawać na dwa sposoby. Pierwsza metoda to gotowanie w wodzie lub na parze w wysokiej temperaturze tłuszczu wieprzowego, który następnie jest oddzielany od wody. Druga metoda przebiega bez użycia wody, a tłuszcz poddawany jest wysokiej temperaturze, w wyniku czego powstają pyszne skwarki. W zależności od metody smalec będzie charakteryzował się białą barwą lub bardziej jasnobrązową. By stworzyć smalec wykorzystuje się różne części zwierzęcia, głównie te, które wyróżniają się bardzo wysoką zawartością tkanki tłuszczowej. Co więcej, w zależności od miejsca pochodzenia – smalec domowy może być zaliczany do produktów wyższej jakości.
Pyszny smalec w szerokiej ofercie sklepu wedlinydlacalejrodziny.pl
Jesteśmy rodzinną firmą, która doskonale wie, czym jest najwyższa jakość i dlatego proponujemy naszym klientom jedynie to, co najlepsze. Nasz smalec z skwarkami smakuje jak domowy, swojski smalec, gdyż dokładnie z taką samą dbałością o smak jest tworzony. Do produkcji naszych wyrobów stosujemy wyłącznie naturalne metody, a nasze receptury były dopracowywane przez lata. Wszystko po to, by każdego dnia na Twoim stole pojawiały się najwyższej jakości mięsa i wędliny. Zapewniamy świeżość produktów, atrakcyjną cenę smalcu ze skwarkami oraz szybką wysyłkę (w ciągu 24 godzin). Serdecznie zapraszamy do zakupu!