Pyszna, świeża wędlina na kanapce wraz z żółtym serem, ogórkiem oraz pomidorem to wspomnienie dzieciństwa wielu osób. Do dziś kanapki cieszą się wielką popularnością, gdyż jest to szybki posiłek zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Co jednak zrobić, by pyszna szynka, kiełbasa krakowska lub żywiecka jak najdłużej zachowała swoją świeżość? Na co zwrócić uwagę? Jak przechowywać wędliny w lodowce? Zapraszamy do lektury!

Jedzenie w lodówce – jak je przechowywać?

Jak przechowywać wędliny w lodówce? Warto zacząć od tego, jak w ogóle jedzenie powinno być przechowywane w lodówce i czy rzeczywiście to, w którym miejscu położysz wędlina, owoce, warzywa, czy nabiał jest bez znaczenia. Otóż nie! Nowoczesne lodówki mają różne strefy temperatur. Dzięki właściwiej temperaturze możliwe jest dłuższe utrzymanie świeżości. Oto jak zwyczajowo wygląda podział temperatur w lodówce.

  • Górna półka – temperatura wynosi ok. 8ºC, dzięki czemu jest to idealne miejsce na wszelkie produkty mleczne. Kefiry, maślanki, jogurty nie mogą być przechowywane w zbyt niskiej temperaturze ze względu na bakterie fermentacji mlekowej, które wówczas obumierają. Na tej półce dobrze jest przechowywać także masło, śmietanę, czy np. otwarte już powidła.
  • Środkowa półka – temperatura mieści się w zakresie 3-7ºC i to właśnie tu powinny być przechowywane wędliny, twarogi, czy inne produkty, które w szybszym tempie mogą tracić swoją świeżość.
  • Dolna półka – najniższa temperatura sięgająca ok. 2ºC, czyli miejsce, gdzie muszą być przechowywane najszybciej psujące się produkty m.in. ryby, surowe mięso
  • Szuflady dolne – jedna z najcieplejszych stref, gdzie temperatury sięgają nawet 10ºC i powinny być tu przechowywane owoce i warzywa.
  • Drzwi – najwyższa temperatura w całej lodówce, gdzie zarezerwowane jest miejsce na napoje, sosy oraz jajka.

Jak przechowywać wędliny w lodówce? Wybierz środkową półkę!

Wiesz już, że wędliny powinny być przechowywane na środkowej półce, jednak warto mieć na uwadze, że wiele też zależy od rodzaju wędliny. Wszelkiego rodzaju wędliny obsuszane lub długo dojrzewające z powodzeniem mogą utrzymać swoją świeżość nawet poza lodówką. Mogą być np. powieszone w spiżarni lub innym suchych i dość chłodnym miejscu. Wędliny wędzone z kolei trzymane w lodówce mogą stać się nieprzyjemnie suche i twarde, jednak jest na to sposób. Wystarczy położyć je na środkowej półce zawinięte np. w pergamin lub w pojemnikach z przewietrzeniem, by był stały dostęp powietrza. Raczej nie poleca się przechowywania w foliowym worku. Wędliny parzone, surowe czy gotowe z kolei dobrze trzymać w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach. Nie tylko pozwoli to dłużej zachować świeżość, ale także do środka nie będą przenosić się żadne zapachy.

Skoro wiesz, jak przechowywać wędliny w lodówce to czas na zakupy. W naszym sklepie czekają na Ciebie pyszne szynki, kiełbasy, wyroby z podrobów oraz inne pyszności, które są świeże, aromatyczne i smakują jak domowe. Nasze produkty są przygotowywane przez rodzinną firmę i goszczą też na naszych stołach. Zapraszamy do zakupów!