Aromatyczna szynka, kiełbasa, czy inna wędlina to absolutny przysmak, który sprawdzi się na kanapce do szkoły, na lunch w pracy, czy na szybką przekąskę. Kupiłeś pyszną kiełbasę, której smakiem chcesz się cieszyć przez długi czas, jednak nie wiesz, jak to zrobić? By jak najdłużej dana wędlina zachowała świeżość warto zapakować ją próżniowo. Ile wytrzyma kiełbasa pakowana próżniowo? Na co zwrócić uwagę? Zapraszamy do lektury!

Próżniowe pakowanie znane od zawsze

Na wstępie odrobina historii. Zależność psucia się pożywienia od obecności powietrza znane było już od dawna. Jako ciekawostkę warto podać prace archeologiczne, które miały miejsce w niewielkiej, francuskiej miejscowości, gdzie odnalezione zostały starożytne spichlerze na zboże. Co więcej, już nawet 500 lat p.n.e. zboże było przechowywane w warunkach wytworzonych na zasadzie próżni. Powietrze ma duży wpływ na procesy gnilne żywności i starożytni Galowie byli w stanie z powodzeniem zapobiec zbyt szybkiemu psuciu się zboża. Jak to robili? Przy użyciu ognia pozbywali się bakterii i drobnoustrojów z powietrza, a następnie starannie usypywali zboże, tworząc kolejne warstwy. Bez pomocy nowoczesnych technologii utworzyli procedury, dzięki którym ziarna znajdujące się w najniższej warstwie były zdatne do przetworzenia przez wiele lat. Co więcej, surowiec był w niemal idealnym stanie. Skoro już starożytni korzystali z takich metod to nikogo nie powinno dziwić, że pakowanie próżniowe jest wykorzystywane także we współczesnym świecie.

Najważniejsze zalety pakowania próżniowego

Zanim dowiesz się, ile wytrzyma kiełbasa pakowana próżniowo to dobrze jest wiedzieć, dlaczego w ogóle warto to robić. Istnieje kilka zalet pakowania próżniowego. Przede wszystkim jest to przedłużenie czasu przydatności do spożycia i to bez uszczerbku na walorach smakowych, czy ew. negatywnego wpływu na zdrowie. W zapakowanej próżniowo żywności zahamowane zostają procesy psucia. Ze strony wizualnej produkty żywnościowe np. wędlina nie wysycha i jest utrzymana w dobrej kondycji (dotyczy to przede wszystkim produktów bogatych w tłuszcze). Takie produkty to m.in. kiełbasy. Dodatkowo pakowanie próżniowe ma wpływ na mniejsze marnotrawienie się jedzenia oraz zapobiega przed ew. insektami, czy szkodnikami, co tyczy się raczej żywności sypkiej.

Ile wytrzyma kiełbasa pakowana próżniowo?

Czas na konkrety! Właściwie przechowywana szynka krojona w lodówce bez opakowania próżniowego może leżeć 3-5 dni, podczas gdy w opakowaniu próżniowym ten czas wydłuża się do nawet 3 tygodni. Kiełbasa, która nie jest wędzona w lodówce też może być z powodzeniem przechowywana jedynie kilka dni, jeżeli zależy Ci na najwyższych walorach smakowych i zdrowotnych. Ile wytrzyma kiełbasa pakowana próżniowo? Aż 2 tygodnie! Oczywiście kiełbasa wędzona będzie miała dłuższy termin przydatności i to nawet niekoniecznie musi być przechowywana w lodówce. Jak widzisz są to ogromne różnice, dlatego też warto pomyśleć o takim pakowaniu, by jak najdłużej cieszyć się pysznymi szynkami, wyrobami, kiełbasami i innymi produktami. Zapraszamy do zakupów!